Ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος με στελέχη από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Βορείου Αιγαίου του Υπουργείου Πολιτισμού και την εργολήπτρια εταιρεία, επισκέφθηκε σήμερα το συνεχιζόμενο έργο της αποκατάστασης της οικίας Ζόλκου στη Νάπη.
Όπως είναι γνωστό η οικία Ζόλκου ιδιοκτησίας του Δήμου Δυτικής Λέσβου, βρίσκεται στο δρόμο της επαναχρήσης της ως σημαντικός χώρος πολιτισμού για όλη τη δυτική και όχι μόνο Λέσβο.
Σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό, τον ερχόμενο Οκτώβριο θα ολοκληρωθούν τα πραγματοποιούμενα σε αυτήν έργα και θα ξεκινήσουν οι εργασίες μετατροπής του χώρου σε πολιτιστικό πολυχώρο. Στην «καλή κάμαρα» στον πάνω όροφο, θα τοποθετηθούν αντίγραφα των έργων του Θεόφιλου και της οροφής της που κάποτε κοσμούσαν και πλέον εκτίθενται στην Αθήνα στο Μουσείο Νεώτερου Ελληνικού Πολιτισμού. Επίσης στην οικία Ζόλκου θα εκτεθεί μόνιμα η Λαογραφική Συλλογή, έργα που προσέφεραν οι κάτοικοι της Νάπης καθώς και οι εννέα πίνακες ζωγραφικής της ζωγράφου Αναστασίας Αρβανίτη το γένος Αρχοντή που σήμερα φυλάσσονται στην Κοινότητα Νάπης με την ευθύνη της προέδρου της Κοινότητας. Στον πάνω όροφο της οικίας Ζόλκου θα εκτεθεί μόνιμα πια και ο πίνακας του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ «Σμύρνη Χαλκά Μπουνάρ 1928». Ένας πίνακας ιδιοκτησίας των ανθρώπων της Νάπης, του Δήμου Δυτικής Λέσβου, που είχε δωριθεί στο Σχολείο της Νάπης από τον Κοινοτάρχη Παλαιολόγο Καραγιάννη και ο οποίος σήμερα για λόγους ασφαλείας μεταφέρθηκε προς φύλαξη από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου. Τέλος σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου στο ισόγειο της οικίας Ζόλκου θα ξαναστηθεί η έκθεση «Νάπη, πόλις Λέσβου» που εγκαινιάστηκε το Σεπτέμβριο του 2001 στον ισόγειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου της Νάπης.
Σε δήλωση του ο κ. Ταξιάρχης Βέρρος, μετά την επίσκεψη του στη Νάπη ανέφερε: «Η δημοτική αρχή στη Δυτική Λέσβο από την πρώτη μέρα της νέας της θητείας και αφού στήσαμε το νεοσύστατο Δήμο γερά στα πόδια του, ξετυλίγει ένα σημαντικό πρόγραμμα που δεν αφορά στενά τον πολιτισμό. Αλλά που είναι ένα πρόγραμμα πολιτισμού με στόχο της ανάπτυξη του τόπου μας. Ο πολιτισμός είναι και εργαλείο ανάπτυξης. Με την αξιοποίηση της οικίας Ζόλκου, η Νάπη θα βρεθεί στο κέντρο μιας διαδρομής πολιτισμού από τα ιερά των Μέσων και του Ναπαίου Απόλλωνα στην Κλοπεδή, το Μουσείο Ελαιουργίας στην Αγία Παρασκευή μαζί με τη βιβλιοθήκη Πέπη Δαράκη τη μελέτη επισκευής της οποίας αναθέσαμε, το Μουσείο του πανηγυριού στον Ταύρο που ονειρευόμαστε και αυτό στην Αγία Παρασκευή, τις πεζοπορικές διαδρομές και θα καταλήγει στο Μανταμάδο του Ταξιάρχη και της κεραμικής. Και απ’ όπου θα αρχίσει άλλο ένα πολιτιστικό – αναπτυξιακό δίκτυο που και αυτό σχεδιάζουμε και θα υλοποιήσουμε. Για μια ακόμα φορά ευχαριστούμε για τη συνεργασία τόσο της Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου όσο και την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Βορείου Αιγαίου του Υπουργείου Πολιτισμού για την πολύτιμη τους βοήθεια και την καλή συνεργασία στην προσπάθεια μας» κατέληξε ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος.